Zvuk při močení: kulturní tabu?

Proč vám vadí, když vás někdo slyší močit?

Jsem stále v šoku: Nedávno jsem byla na cestě a 3 z 5 kolegyň se nemohly na veřejných toaletách vymočit nebo to zvládly jen s obtížemi. Všechny se obávaly zvuku, který by mohl slyšet někdo cizí, když konaly svou potřebu. Jedna z nich z tohoto důvodu ani nepoužila toaletu. Vždyť je to prostě přirozené stejně jako konzumace jídla, pití nebo spánek, že ano?

hokly-na-zachode.jpg

Taky mě šokovalo, když jsem si uvědomila, že mezi mými blízkými přáteli bylo několik žen, které považovaly močení a doprovodné zvuky za velmi ostudné. Nejsou v rozpacích jen na veřejných toaletách. Stydí se, i když to provádí před svými milovanými, blízkým členem rodiny nebo kamarádkou. Když se setkáme u mě doma, často chtějí, abych něco zpívala J nebo dala nahlas hudbu, když jsou na toaletě. V práci se snaží vyhnout použití toalety, aby kolegové nebo, nedej bože, šéf neslyšeli, že močí. Někteří lidé hovoří o zkušenosti, kdy si museli vyprázdnit močový měchýř před někým jiným, jako nejnepříjemnější zkušenost v životě. I když k tomu došlo za zavřenými dveřmi! Toto téma jsme probíraly na dámské jízdě s mými blízkými kamarádkami Martinou a Janou. Musím přiznat, že mě jejich slova překvapila.

”Když potřebuji jít na toaletu v práci, v kině nebo v obchodním centru, udělám svou potřebu, jen pokud přede dveřmi nikdo nečeká. Pokud někdo vstoupí, okamžitě přestanu močit a počkám, až odejde z veřejné toalety, nebo rychle odejdu.”

”Obvykle se cítím nepohodlně dokonce i před partnerem”, říká 33 letá Jana. ”Když je v takové situaci doma, sedím prostě na záchodě několik minut a nemohu si hned ulevit. Potřebuji pustit vodu, pak to nakonec zvládnu.”

Věřte nebo ne, Marilyn Monroe, největší světový sexuální symbol, se také cítila frustrovaně, když musela močit v přítomnosti jiných. Arthur Miller, její velká láska, ji před tím, než ji požádal o ruku, vzal ke své matce, aby se seznámily. Herečka potřebovala jít na toaletu. Šla do horního patra a nechala téct vodu, aby ji nastávající tchýně neslyšela močit.   

Mnoho lidí používá různé finty, aby ostatní neslyšeli zvuky při močení. Například listují novinami nebo šustí toaletním papírem, aby zakryli zvuk. Ještě hůře: někteří lidé raději nepijí žádné tekutiny, aby zabránili naléhavé potřebě použít toaletu. Neobyčejně stydliví Japonci vytvořili zvláštní kulturu veřejných toalet. Na luxusních toaletách používají zařízení, které překrývá zvuk močení. Není to neskutečné?

Zeptala jsem se na toto téma své kamarádky psycholožky Andrey a získala jsem širší pohled. Zažívání strachu a pocitů podrážděnosti může v těchto případech vznikat z problémů, které se vrací ke zkušenostem ze školky nebo v dospívání.  Většina lidí si nemůže vzpomenout na žádnou skutečnou událost, která tuto frustraci nebo rozpaky spustila. Nicméně se mohou zmiňovat, že nemohli s rodiči hovořit o intimních záležitostech a že močení a vylučování bylo v rodině tabu. Někteří možná v takových případech uvádí, že se jim spolužáci posmívali nebo byli pohlavně zneužiti.

Vždy, když hned nejdete na toaletu ihned poté, co se objeví potřeba, škodíte svému močovému měchýři. Nedoporučuje se přestávat močit, když se na toaletě někdo objeví.

Také se vás tento problém týká? Pokud ano, zkuste jej vyřešit. Při močení potřebujete povolit určité svaly. Úzkost a svalové kontrakce také ovlivňují močové orgány a mohou bránit močení.

Tip: Zkuste relaxační techniku: zavřete oči a dýchejte zhluboka a pomalu. Obzvláště účinné je dýchání břichem. Vizualizujte a představujte si, že slyšíte zvuk deště nebo tekoucího pramene či Niagarských vodopádů. Jakmile najdete svou perfektní fintu pro uvolnění, úzkost se zmírní a dříve nebo později vám nebude vadit, že vás někdo uslyší, jak si na toaletě ulevujete. Uvolněte se a relaxujte, a tím se také váš močový měchýř snáze uvolní. Nedovolte, aby tato drobná obtíž ohrozila vaše zdravé zvyky. Stud nechejte mimo toaletu a zavřete dveře.  

Proč je důležité čůrat po sexu? Udělej si kvíz a zjisti víc! 

Tagy:
#Močení
Je sex skutečně hlavním rizikovým faktorem?

Je sex skutečně hlavním rizikovým faktorem?

Opakující se infekce močových cest

Pociťujete často při močení pálení, svědění nebo bolest? Chodíte často na toaletu? Opakující se infekce močových cest vám mohou znepříjemňovat život a mohou také negativně ovlivnit váš sexuální život. Konec konců kdo by chtěl mít pohlavní styk, když ho sužují tyto příznaky?

Čtěte více
Z postele na toaletu: proč by se dívky měly po sexu jít vždy vymočit?

Z postele na toaletu: proč by se dívky měly po sexu jít vždy vymočit?

Po sexu si společně užíváte intimní chvíle, ale náhle vstanete a jdete se vymočit. Možná máte pocit, že jste ten okamžik pokazila nebo začnete přemýšlet, co on si asi myslí, když za sebou zavřete dveře. Jít na toaletu po sexu může být nepříjemné z několika důvodů, ale pro vaše zdraví je to velmi důležité. Takže jak si můžete zařídit tyto soukromé záležitosti bez nepříjemných pocitů?

Postupem času se v každém vztahu vynoří otázky či problémy týkající se osobní hygieny. Jak se sbližujete, dozvídáte se o postoji svého partnera k tělesné hygieně a také jak hodnotí vaše hygienické návyky. Nejdůležitějším faktorem zdravě fungujícího vztahu je vaše otevřenost při hovoru i o těchto věcech.

Čtěte více
Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Výchova k tělesné hygieně začíná v raném dětství, kdy každé malé dítě objevuje při koupání části svého těla, včetně těch, které jsou jinak zakryté plenkou. Reakce rodičů na zvědavost dítěte zkoumajícího svoje genitálie je velmi důležitá. Zákaz a nesouhlas mohou u dětí v tak raném věku vytvářet negativní pocity vůči vlastnímu tělu. Jako rodiče musíme chápat zvědavost dítěte, protože objevování vlastního těla je nedílnou součástí zdravého vývoje již v prvních letech života. Úkolem rodičů je dávat dětem přiměřené odpovědi a rady.

Pokud jde o intimní hygienu a otázky související se sexem, musíme dětem hned od začátku říkat, že všechno má svůj čas.

Čtěte více