Mylný názor na nachlazení versus bakterie

Nachlazení známé též jako zánět močového měchýře (infekce močových cest) ... Má to něco společného s chladem?

1.jpg

„Neseď na tom studeném kameni, nachladíš se!“ Všechny dívky dobře znají tuto větu, kterou jim říkají jejich rodiče. Je pravda, že chladné počasí nám může způsobit nepříjemné chvíle, pokud nejsme pořádně oblečení, ale je chlad přímou příčinou infekce močových cest?

Když říkáme „nachladneš“, máme někdy na mysli bakteriální infekci močových cest, nebo zánět močového měchýře. A je důležité o tom mluvit, protože statistiky ukazují, že každá žena alespoň jednou v životě prodělá zánět močového měchýře. Přímou příčinou není nachlazení, ale množení bakterií, zanesených z oblasti konečníku, v močové trubici. Sezením na lavičce na autobusové zastávce v chladném podzimním dni se tam bakterie nedostanou. Avšak chladem se smrští žíly a kapiláry na celém povrchu těla, který je s ním v přímém kontaktu (pokud například sedíte na té studené lavičce), a tím jimi protéká méně krve. Sníží se prokrvení dané oblasti a pravděpodobně se také oslabí obranyschopnost našeho těla, což je dobrá příležitost k množení bakterií.

Ale chlad není jediným faktorem, který může ovlivnit vznik infekcí močového traktu. Pojďme si to rozebrat.

Co jsou skutečné příčiny těchto potíží?

Stejně jako u řady dalších nemocí je důležité vědět, že existují faktory, které zcela jistě hrají roli při rozvoji zánětu močového měchýře. Podívejme se na několik příkladů.

  • Bakterie ze stolice. Ústí močové trubice ženy je velmi blízko konečníku. Vzhledem k tomuto anatomickému faktoru se bakterie ze stolice (nejčastěji E. coli) dostanou do močové trubice po relativně krátké dráze směřující k močovému měchýři. Z tohoto důvodu je důležité používat toaletní papír zepředu dozadu, aby se zabránilo přiblížení těchto bakterií k močové trubici.
  • Pohlavní styk. Tato situace se podobná situaci předchozí, ale s tím rozdílem, že bakterie způsobující infekci pocházejí z pochvy nebo z genitálu vašeho partnera. Chcete-li tomu zabránit, je nezbytné před pohlavním stykem i po něm dbát na čistotu okolí ústí močové trubice a pochvy. Dále se doporučuje vymočit se ihned po sexu (i když necítíte potřebu), protože vám to pomůže zbavit se bakterií, které se dostaly do močové trubice.
  • Hygiena intimních partií. Mytí intimních partií je třeba provádět minimálně jednou denně. Nesmíte zapomínat na určité věci, které se zdají být dětinské, ale mají velký význam, jako například mytí rukou před a samozřejmě po použití toalety. Nejlepším řešením je mít vždy s sebou balíček vlhkých čistících ubrousků, ale nepoužívejte ubrousky s aromatickými látkami, které mohou způsobit podráždění citlivých intimních partií.

Jaké jsou další ovlivňující faktory?

  • Nedostatečný příjem tekutin. Když málo pijete, chce se vám močit méně často, což znamená, že moč zůstane v močovém měchýři delší dobu. Tak mají bakterie větší šanci se rozmnožovat. Pro zachování zdraví byste měla vypít alespoň osm sklenic vody denně, což odpovídá asi 1,5-2 litrům.
  • Příliš dlouhé zadržování moči. Spěcháte do školy, do práce a domů a často přitom zapomínáte na základní věci, jako je močení. Není to jen nepříjemné, ale i nebezpečné; když čekáte, až se váš močový měchýř zcela naplní, usnadňujete tím množení infekčních bakterií.
  • Koupání místo sprchování. Je v pořádku, pokud dáváte přednost relaxaci ve vaně místo rychlé sprchy. Ale sprchování byste měla volit častěji, protože při sezení ve vodě se mohou bakterie snadněji dostat do močových cest.

Všechny tyto znalosti vám pomohou zachovat si zdraví: dodržování pravidel hygieny vám pomůže zabránit infekci močových cest. Také dostatečné pití vody přispívá k udržení zdraví močových cest a ke zvýšení celkového příjemného pocitu.

Infekce močových cest mohou být signalizovány změnou pachu a barvy moči, bolestivým močením, bolestí v podbřišku a někdy i horečkou. Pokud máte některých z uvedených příznaků, poraďte se s lékařem.  Pro dlouhodobou péči o zdraví vašich močových cest doporučujeme užívat Urinal, doplněk stravy s extraktem ze zlatobýlu obecného. Pomůže vám podpořit léčbu močového měchýře a močových cest v případě opakujících se infekcí.

 

Je sex skutečně hlavním rizikovým faktorem?

Je sex skutečně hlavním rizikovým faktorem?

Opakující se infekce močových cest

Pociťujete často při močení pálení, svědění nebo bolest? Chodíte často na toaletu? Opakující se infekce močových cest vám mohou znepříjemňovat život a mohou také negativně ovlivnit váš sexuální život. Konec konců kdo by chtěl mít pohlavní styk, když ho sužují tyto příznaky?

Čtěte více
Z postele na toaletu: proč by se dívky měly po sexu jít vždy vymočit?

Z postele na toaletu: proč by se dívky měly po sexu jít vždy vymočit?

Po sexu si společně užíváte intimní chvíle, ale náhle vstanete a jdete se vymočit. Možná máte pocit, že jste ten okamžik pokazila nebo začnete přemýšlet, co on si asi myslí, když za sebou zavřete dveře. Jít na toaletu po sexu může být nepříjemné z několika důvodů, ale pro vaše zdraví je to velmi důležité. Takže jak si můžete zařídit tyto soukromé záležitosti bez nepříjemných pocitů?

Postupem času se v každém vztahu vynoří otázky či problémy týkající se osobní hygieny. Jak se sbližujete, dozvídáte se o postoji svého partnera k tělesné hygieně a také jak hodnotí vaše hygienické návyky. Nejdůležitějším faktorem zdravě fungujícího vztahu je vaše otevřenost při hovoru i o těchto věcech.

Čtěte více
Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Výchova k tělesné hygieně začíná v raném dětství, kdy každé malé dítě objevuje při koupání části svého těla, včetně těch, které jsou jinak zakryté plenkou. Reakce rodičů na zvědavost dítěte zkoumajícího svoje genitálie je velmi důležitá. Zákaz a nesouhlas mohou u dětí v tak raném věku vytvářet negativní pocity vůči vlastnímu tělu. Jako rodiče musíme chápat zvědavost dítěte, protože objevování vlastního těla je nedílnou součástí zdravého vývoje již v prvních letech života. Úkolem rodičů je dávat dětem přiměřené odpovědi a rady.

Pokud jde o intimní hygienu a otázky související se sexem, musíme dětem hned od začátku říkat, že všechno má svůj čas.

Čtěte více