Z postele na toaletu: proč by se dívky měly po sexu jít vždy vymočit?

Po sexu si společně užíváte intimní chvíle, ale náhle vstanete a jdete se vymočit. Možná máte pocit, že jste ten okamžik pokazila nebo začnete přemýšlet, co on si asi myslí, když za sebou zavřete dveře. Jít na toaletu po sexu může být nepříjemné z několika důvodů, ale pro vaše zdraví je to velmi důležité. Takže jak si můžete zařídit tyto soukromé záležitosti bez nepříjemných pocitů?

Postupem času se v každém vztahu vynoří otázky či problémy týkající se osobní hygieny. Jak se sbližujete, dozvídáte se o postoji svého partnera k tělesné hygieně a také jak hodnotí vaše hygienické návyky. Nejdůležitějším faktorem zdravě fungujícího vztahu je vaše otevřenost při hovoru i o těchto věcech.

1tt-copy.jpg

Promiň, miláčku, musím jít na záchod...

My dívky dobře víme, že naše anatomie (ústí naší močové trubice a konečník jsou blízko u sebe) nám způsobuje větší náchylnost k infekcím močových cest, a proto od útlého věku musíme dávat pozor, abychom se těmto problémům vyhnuly. Muži si toho nemusí být vědomi, protože pravděpodobnost výskytu tohoto problému je u nich nižší a jejich hygienické návyky jsou odlišné od těch našich. Kromě použití toalety a chození na pláž také pohlavní styk zvyšuje riziko infekce. Před pohlavním stykem se doporučuje tělesná očista (sprcha, vlhké čistící ubrousky), ale nemělo by se vynechat ani mytí a močení po sexu, protože bakterie zanesené na genitálie při pohlavním styku nebo tam již přítomné (většinou E. coli) by mohly bez jakýchkoli překážek vstupovat do močové trubice, přecházet do močového měchýře a tam se množit, což by způsobilo infekci močových cest.

Příznaky infekce močových cest   zahrnují bolest nebo pocit pálení při močení, které se zhoršuje častým   nucením na močení (obvykle každých 10 minut), a pocit, že se močový měchýř   zcela nevyprázdní. Dalšími příznaky jsou zakalená a páchnoucí moč a pánevní   citlivost. Máte-li některý z těchto problémů, doporučujeme vám poradit   se s lékařem.

Pro péči o močové cesty při prvních příznacích potíží můžete   užívat Urinal Akut, doplněk   stravy, který obsahuje vysoce koncentrovaný brusinkový extrakt, vitamin D a   extrakt ze zlatobýlu obecného, který pomáhá pečovat o močové cesty.

Je mnohem snazší infekcím močových cest předcházet, než je léčit. Dostatečná osobní hygiena hraje klíčovou roli v prevenci infekcí a použití toalety po sexuálním styku je její důležitou součástí.

Jak o tom mohu mluvit?

V rané fázi vztahu se nejedná o preferovaná témata k hovoru. Ještě toho o partnerovi moc nevíte a v některých situacích se jistě budete červenat, ale časem je začnete považovat za přirozené.

Ve zdravém vztahu by neměl být problém, kdyby jeden z partnerů chtěl mluvit o trochu nepříjemné nebo osobní věci. Je nezbytné, aby se oba partneři cítili v této situaci příjemně, a tak, pokud je to možné, promluvte si o tomto tématu, když jste pořád spolu. Nemějte pocit trapnosti, protože ve většině případů o tom muži chtějí také mluvit, ale je pro ně těžké začít. Pokud je to pro vás také těžké, snažte se být vtipná, aby počáteční napětí opadlo, a pak můžete dospět k méně příjemným detailům.

Kromě hovoru je dalším dobrým řešením také společný program (např. společné sprchování nebo nákup hygienických výrobků). Tímto způsobem můžete jeden druhému ukázat, co si představujete pod pojmem ‚ideální‘ (např. hezká vůně), a může vám to pomoci předejít dalším rozpakům.

Mějte na paměti, že význam hygienických návyků přesahuje naše očekávání v oblasti vkusu. Vynechání osobní hygieny usnadňuje vznik nejen bakteriálních, ale i kvasinkových infekcí. Prevence infekce močových cest automaticky neznamená, že nemůžete dostat vaginální kvasinkovou infekci. Samozřejmě kvasinkovou infekci nemusíte nutně dostat a nedostatečná hygiena není jejím prvořadým důvodem, ale sexuální tekutiny, které nebyly odstraněny z vagíny a jejího okolí, zcela jistě zvyšují možnost jejího vzniku.

Takže, abychom to shrnuli, otevřená komunikace je nezbytná. Pokud se však vyskytne nějaký problém, je dobré ho konzultovat s lékařem, což nejen zaručí vhodnou léčbu, ale zvýší i důvěru ve váš vztah.

Tagy:
#Péče
Je sex skutečně hlavním rizikovým faktorem?

Je sex skutečně hlavním rizikovým faktorem?

Opakující se infekce močových cest

Pociťujete často při močení pálení, svědění nebo bolest? Chodíte často na toaletu? Opakující se infekce močových cest vám mohou znepříjemňovat život a mohou také negativně ovlivnit váš sexuální život. Konec konců kdo by chtěl mít pohlavní styk, když ho sužují tyto příznaky?

Čtěte více
Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Výchova k tělesné hygieně začíná v raném dětství, kdy každé malé dítě objevuje při koupání části svého těla, včetně těch, které jsou jinak zakryté plenkou. Reakce rodičů na zvědavost dítěte zkoumajícího svoje genitálie je velmi důležitá. Zákaz a nesouhlas mohou u dětí v tak raném věku vytvářet negativní pocity vůči vlastnímu tělu. Jako rodiče musíme chápat zvědavost dítěte, protože objevování vlastního těla je nedílnou součástí zdravého vývoje již v prvních letech života. Úkolem rodičů je dávat dětem přiměřené odpovědi a rady.

Pokud jde o intimní hygienu a otázky související se sexem, musíme dětem hned od začátku říkat, že všechno má svůj čas.

Čtěte více
Opravdu onemocníte ze sezení na studené podlaze?

Opravdu onemocníte ze sezení na studené podlaze?

Podzimní a zimní období může ztrpčit život mnohé ženě. V chladném a vlhkém počasí dochází snadněji k problémům s močovými cestami, které se často vracejí. Je-li někdo citlivější na chlad, může trpět nepříjemnými příznaky, jako je časté nucení na močení, krvavá, páchnoucí a zakalená moč nebo bolesti v podbřišku. Při troše péče a pozornosti lze většině těchto problémů zabránit.

Čtěte více