Je sex skutečně hlavním rizikovým faktorem?

Opakující se infekce močových cest

Pociťujete často při močení pálení, svědění nebo bolest? Chodíte často na toaletu? Opakující se infekce močových cest vám mohou znepříjemňovat život a mohou také negativně ovlivnit váš sexuální život. Konec konců kdo by chtěl mít pohlavní styk, když ho sužují tyto příznaky?

1qq-copy.jpg

Infekce močových cest se nejčastěji nazývají nachlazení, katar močového měchýře nebo „líbánkové“ cystitidy (v důsledku sexuální aktivity). Každá druhá žena již nejméně jednou ve svém životě měla příznaky infekce močových cest, snadno to ale může být i opakující se problém. Infekce močové trubice nejčastěji způsobuje nepříjemnosti, ale v určitých případech může být ve vážnějších situacích postižen i močovod, močový měchýř a dokonce i ledviny. Většinu případů akutního nekomplikovaného zánětu močového měchýře způsobují bakterie.

„Líbánkové“ cystitidy nejen po svatbě

Faktem je, že aktivní sexuální život nebo dokonce intenzivní, delší pohlavní styk může zvýšit možnost výskytu infekcí. Často se po pohlavním styku objevují příznaky obtíží a bolesti. Vysvětlením je skutečnost, že při intenzivnějším pohlavním styku může dojít k drobným poraněním epitelové tkáně, což je povrch, který chrání vnitřní část pochvy.  Cystitida je pak způsobena přenosem bakterie z oblasti konečníku do močové trubice, k čemuž během pohlavního styku může dojít.

Proč jsou ženy tak snadno postiženy?

Jste-li žena, máte desetkrát vyšší pravděpodobnost, že vás zasáhne infekce močových cest, než muže. Jedním z klíčových důvodů je vaše močová trubice, která je mnohem kratší než u mužů a je blíže konečníku. Proto bakterie, které způsobují infekci, mohou snadněji postupovat močovými cestami hlavně během pohlavního styku. Ostatní faktory, které mohou způsobovat, že jsou ženy náchylnější k infekci močových cest, jsou močové kameny a vyhřeznutí dělohy.

Jak na zdravé močové cesty

Než zrušíte příští rande, vyjasněme si, že se nemusíte zdržovat sexu, abyste se vyhnula infekci močových cest. Velmi se však doporučují některá preventivní opatření. Dodržování následujících jednoduchých zvyků může napomoci snížení možnosti výskytu problémů močových cest.

  • Udržujte oblast genitálií stále čistou. Před sexem se umyjte a po pohlavním styku se vymočte, protože moč vyplaví z močové trubice bakterie dříve, než se mohou dostat dále.
  • Zejména zásadní je být hydratovaná, proto pijte tolik tekutin, kolik je možné. Každý den nejméně 2-3 litry čisté vody podle vaší hmotnosti.
  • Často konzumujte fermentované potraviny, zejména kefír, jogurt a kysané zelí. Tyto potraviny vám mohou pomoci udržovat rovnováhu zdravé vaginální flóry tím, že stěžují růst ostatních bakterií v blízkosti močové trubice.  
  • Raději se sprchujte, než koupejte ve vaně. Vyhněte se horkým lázním a vířivkám či Jacuzzi, protože když sedíte příliš dlouho ve vaně, bakterie se mohou snadno přesunout z konečníku do močové trubice.
  • Vyprazdňujte močový měchýř vždy, když cítíte potřebu, nečekejte příliš dlouho. Bránění se naléhavé potřebě jít na záchod by mohlo umožnit množení bakterií v močovém měchýři. Odvádějte tyto bakterie pravidelným močením.
  • Když jste na toaletě, utírejte se zepředu dozadu, aby se zabránilo bakteriím z oblasti konečníku dostat se do močové trubice.  
  • Nepoužívejte dámské hygienické spreje, které mohou dráždit močovou trubici a oblast genitálií.
Tagy:
#Péče
Z postele na toaletu: proč by se dívky měly po sexu jít vždy vymočit?

Z postele na toaletu: proč by se dívky měly po sexu jít vždy vymočit?

Po sexu si společně užíváte intimní chvíle, ale náhle vstanete a jdete se vymočit. Možná máte pocit, že jste ten okamžik pokazila nebo začnete přemýšlet, co on si asi myslí, když za sebou zavřete dveře. Jít na toaletu po sexu může být nepříjemné z několika důvodů, ale pro vaše zdraví je to velmi důležité. Takže jak si můžete zařídit tyto soukromé záležitosti bez nepříjemných pocitů?

Postupem času se v každém vztahu vynoří otázky či problémy týkající se osobní hygieny. Jak se sbližujete, dozvídáte se o postoji svého partnera k tělesné hygieně a také jak hodnotí vaše hygienické návyky. Nejdůležitějším faktorem zdravě fungujícího vztahu je vaše otevřenost při hovoru i o těchto věcech.

Čtěte více
Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Intimní hygiena v dětství: Jak o tom hovořit s dětmi?

Výchova k tělesné hygieně začíná v raném dětství, kdy každé malé dítě objevuje při koupání části svého těla, včetně těch, které jsou jinak zakryté plenkou. Reakce rodičů na zvědavost dítěte zkoumajícího svoje genitálie je velmi důležitá. Zákaz a nesouhlas mohou u dětí v tak raném věku vytvářet negativní pocity vůči vlastnímu tělu. Jako rodiče musíme chápat zvědavost dítěte, protože objevování vlastního těla je nedílnou součástí zdravého vývoje již v prvních letech života. Úkolem rodičů je dávat dětem přiměřené odpovědi a rady.

Pokud jde o intimní hygienu a otázky související se sexem, musíme dětem hned od začátku říkat, že všechno má svůj čas.

Čtěte více
Opravdu onemocníte ze sezení na studené podlaze?

Opravdu onemocníte ze sezení na studené podlaze?

Podzimní a zimní období může ztrpčit život mnohé ženě. V chladném a vlhkém počasí dochází snadněji k problémům s močovými cestami, které se často vracejí. Je-li někdo citlivější na chlad, může trpět nepříjemnými příznaky, jako je časté nucení na močení, krvavá, páchnoucí a zakalená moč nebo bolesti v podbřišku. Při troše péče a pozornosti lze většině těchto problémů zabránit.

Čtěte více