7 věcí, které jsem se naučila během boje s vaginismem

Žena trpící vaginismem, která svůj příběh odkryla celému světu, jednou řekla: „Dříve jsem se styděla za svoji neschopnost mít sex, ale poté jsem se s problémem svěřila svým nejbližším, protože jsem cítila, že potřebuji jejich podporu. Kdyby mi diagnostikovali rakovinu, celá společnost by při mě také stála, pomáhala mi, či by přinejmenším byla ohleduplná. Žádná z nemocí či dysfunkcí není vaše vina. Nejlepším krokem k uzdravení je nabídnutá pomoc vašich blízkých a stejně tak schopnost o pomoc a podporu požádat.“ Skutečně měla pravdu!

1.jpg

 

  1. Není to vaše chyba, není zač se stydět.

Žena trpící vaginismem, která svůj příběh odkryla celému světu, jednou řekla: „Dříve jsem se styděla za svoji neschopnost mít sex, ale poté jsem se s problémem svěřila svým nejbližším, protože jsem cítila, že potřebuji jejich podporu. Kdyby mi diagnostikovali rakovinu, celá společnost by při mě také stála, pomáhala mi, či by přinejmenším byla ohleduplná. Žádná z nemocí či dysfunkcí není vaše vina. Nejlepším krokem k uzdravení je nabídnutá pomoc vašich blízkých a stejně tak schopnost o pomoc a podporu požádat.“ Skutečně měla pravdu!

 

  1. Každý případ je jiný a jedinečný, příčiny vaginismu nejsou nikdy zřejmé.

Nikdy jsem nebyla stydlivá dívka,  ani jsem nevyrostla v nábožensky založené rodině a naštěstí jsem ani nikdy nezažila sexuální obtěžování. Nikdy jsem si vaginu nezranila ani jsem si neodpírala své pudy a potřeby. Nikdy jsem si o sobě nemyslela nic zlého, ani jsem netrpěla fyzickými obtížemi, jako je vulvodynie, chronická pánevní bolest, vaginální suchost. Všechny tyto problémy mohou vést k vaginismu, ale ne vždy musí být jeho příčinou. V mém případě to mohlo mít co do činění se špatnou technikou masturbace. Možná jsem před a po orgasmu stahovala svaly pánevního dna příliš těsně. Nicméně v životě je nutné umět se s traumaty vyrovnat a nejdůležitější věcí je pak schopnost jít dál.

 

  1. O tomto fenoménu nemá v současnosti většina odborníků ani ponětí.

V počátcích nového milénia měla většina gynekologů o vaginismu nulové informace. Mám zkušenost s pěti lékaři a o jejich reakcích bych mohla napsat knihu:

  • Berte to s klidem, uvolněte se, nezraním vás.

  • Nebojte, lahev vína před sexem to vyřeší.

  • Jste si jistá, že to není jen ve vaší hlavě? Měla byste docházet na terapie.

  • Existují výborné dýchací techniky, nebo i jóga a pilates!

  • Bože, nikdy jsem o takové věci ani neslyšel, to je divné.

Neměly byste se kvůli takovým reakcím cítit špatně. Nejste mimozemšťan a řešení vašeho problému existuje.

 

  1. Vaginismus může být vyléčen, a to mnoha metodami.

Na trhu se vyskytuje sada profesionálních pomůcek ve tvaru penisu, které si může kdokoliv objednat na internetu. Tyto pomůcky byly speciálně vyvinuty jako pomoc při léčbě vaginismu. Nejmenší z nich je užší než tampon, ta největší je jako 17centimetrový penis. Odvážnější ženy mohou rovnou začít s touto soupravou na vaginismus, ale naštěstí dnes najdete pomoc i u gynekologů se specializací 
na léčbu vaginismu. V zásadě používají metodu tzv. „krok za krokem“. To znamená, že začínáte s roztahováním jedním až dvěma prsty a postupně se přesouváte k téměř 20 cm dlouhému setu. Osobně jsem prošla deseti léčebnými stupni, pomohl mi lékař s 25 lety zkušeností v této oblasti. Doplňkové metody, jako jsou dýchací cvičení, jóga, pilates, ale i psychoterapie jsou jednoznačně užitečné. Nicméně dle zkušeností mého lékaře a stovek dalších pacientek je potřeba je doplnit fyzioterapií. Za plně vyléčenou jste samozřejmě považována pouze tehdy, projeví-li se reálný úspěch
– jmenovitě řádný pohlavní styk bez jakýchkoliv obtíží. Nedělejte si starosti, stane se to. Dnes si stěží pamatuji, že jsem kdy měla jakékoliv nepříjemnosti spojené se sexem.

 

  1. Problémem je,  že trestáte samy sebe.

Pokud bych udělala seznam situací, při kterých jsem v posteli naříkala a opakovala „moc se omlouvám, chtěla jsem to tak jako ty“, dostali bychom se k šíleným číslům. Později jsem se distancovala od toho neustálého koloběhu fyzické a psychické bolesti, obrnila se a nikoho jsem k sobě už nepustila. Byla to cesta, jak chránit sama sebe. Způsob obrany toho, kým a čím jsem byla. Nyní samozřejmě vím, že to bylo velmi omezující a já jsem sama sebe odsoudila k samotě. Kdybych se na to byla dívala z jiného úhlu pohledu, muži by můj problém přijímali lépe. Je zde několik žen, které tímto problémem trpí, a přesto žijí ve šťastném vztahu či manželském svazku. Je tedy jen na vás, jak se s tím vyrovnáte a zda jste schopna sama sebe přijmout takovou, jaká doopravdy jste.

 

  1. Nemusíte trpět roky. Existuje cesta ven.

Nemělo by vás vyděsit, že jsem trpěla poměrně dlouho. Velká část zápolení sestávala z ignorance a zbytek byl o odříkání. Pokud právě čtete tento příspěvek, víte, jaký je váš problém, což je velký krok kupředu. Mimo to existuje v této oblasti mnoho lékařů se značnými zkušenostmi. Pokud jste ochotna být trpělivá a tvrdě pracovat, můžete tento problém za pár měsíců překonat. 95 % případů vaginismu může být vyléčeno. Zbývajících 5 % se týká pacientek, které kromě vaginismu trpí i jinými fyzickými obtížemi. I jejich stav se obvykle zmírní pomocí fyzioterapie. Nemějte obavy, nebudete jednou z nich. Také jsem si myslela, že jsem těžký případ, a nyní jsem úplně zdravá.

 

  1. Netrpěla jsem nadarmo, získala jsem i mnoho zkušeností.

Naučila jsem se mnohé. Nejenže jsem se pustila na neskutečně dlouho cestu sebepoznávání, ale také jsem se naučila mnoho o lidech. Trvalo chvíli, než jsem se od minulosti oprostila a začala nový život jako někdo, kdo ví, že možné je všechno. Stala se ze mne žena, která se respektuje a má se ráda taková, jaká je.

Jaké jsou zážitky naší blogerky, která prošla bolestí vaginismu? Podívejte se na její příběh.

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Na celém světě existuje jen jedno správné označení ženského pohlavního orgánu, a tím slovem je „vagina“, což je z latiny přejatý výraz označující pochvu. Vagina je lékařský pojem vážného tónu, nicméně všechna jeho synonyma zní buď infantilně, nebo dokonce vulgárně. Máme tendenci se tomuto slovu vyhýbat, ačkoli je to téma běžného života a zaslouží si, abychom o něm mluvili otevřeněji.

Čtěte více
Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Fakta a mýty o vaginálních infekcích

Mnoho z nás možná překvapí, že až dvě třetiny žen ve střední a východní Evropě se setkaly s vaginální infekcí alespoň jedenkrát za život, zatímco ve Spojených státech tomu tak je u 75 % žen. To vše potvrdily výsledky spotřebitelského výzkumu pro Idelyn Beliema®. Ještě více šokující ovšem je, že většina žen netuší nic o samotných příčinách vaginální infekce, ani o způsobu, jak se jí vyhnout, nehledě na mýty spojované s tímto tématem. Společně s naším gynekologem se proto pokusíme vyjasnit několik mýtů o vaginálních infekcích.

Čtěte více
Nebojte se mluvit!

Nebojte se mluvit!

Naše slovní zásoba je definována naším vztahem k vagině. Proč nemáme přijatelné označení pro vaginu? Náš odborník je toho názoru, že slovní zásoba je definována naším vztahem k vlastním genitáliím. 

Čtěte více