Žijeme opravdu v prudérní společnosti?

Dokonce i tak jednoduchá věta jako „žijeme v prudérní společnosti“ naznačuje mnoho o našem vztahu k intimním tématům. Jedním z nejpodstatnějších důvodů může být nedostatečná informovanost. Když se podíváme zblízka, uvidíme, že sexuální výchova, kontrola porodnosti, rodinné plánování nebo dětská výchova stále nejsou v mnoha zemích součástí školního vzdělávání. Přestože žijeme ve 21. století, děti se na sebe často vzájemně obracejí, aby získaly informace o sexu a svých vlastních tělech.

1.jpg

 

Proč je nutné zničit tento prudérní přístup ve společnosti? Třeba proto, že děti mohou na internetu snadno najít informace, se kterými se svým rodičům nikdy nesvěří, protože se jednoduše stydí. Jen to vyzkoušejte a zadejte do Googlu slovo „vagina“ a podívejte se na výsledky. Pravděpodobně se zamyslíte, jestli je opravdu nutné vysvětlovat dětem nahou pravdu, nebo radši necháte internet, aby to udělal za vás.

 

Můžeme doma chodit nazí?

Co se týče „nahé“ pravdy, hodně lidí se mě ptalo, jestli mohou doma trávit čas neoblečení. Kontaktovala mne i jedna matka, která se bála nechat dvouletou dceru ve vaně s chlapcem stejného věku. Škála způsobů, jakými různé rodiny reagují na toto téma, je opravdu široká. Některým nahota přijde naprosto přirozená, jiní zakazují svým blízkým být dokonce i jen bez trička a kalhot.

Je důležité vědět, že děti se ohledně lidské nahoty začnou cítit nesvé přibližně ve věku osmi let. To je také doba, kdy se začínají ptát na hlavní rozdíl mezi děvčaty a chlapci. Zatímco ve třech letech si kladou jen otázku, proč kluci a holky čurají jinak, v osmi letech už je zajímá porod, líbání, sex a miminka.

Rodiče si někdy dělají starosti dříve o své dcery než o své syny. Mají-li holčičku, jsou ještě opatrnější. Zpravidla před ní mnohem dříve přestanou mluvit o nahotě a samozřejmě i chodit nazí. To nicméně celou situaci zhoršuje a dívky se pak obtížněji seznamují se svým tělem.  

Většina rodičů si neuvědomuje, že když povolují své malé dcerušce lakovat si nehty, používat lesk na rty, lepit si tetování a nosit vysoké podpatky, prakticky tím podporují a urychlují její sexuální vývoj. Zároveň ale selhávají v okamžiku, kdy mají svým dcerám poskytnout dostatek informací ohledně jejich pohlaví. Mlčí ohledně témat, jako je vagina, klitoris, vaječníky. Tedy o všech orgánech, které dělají ženu ženou.

Záleží na každé rodině, kdy začne probírat nahotu a rozdíl mezi mužským a ženským tělem. Jedna věc je ale jistá, všechny děti o těchto věcech mluví ve školce.

Chlapci jsou pochopitelně v jiné situaci. Sahat si na penis pro ně není nic neobvyklého, protože to pro ně představuje nezbytnou součást denní hygieny. Pediatr si dá také pozor na případnou fimózu a poradí rodičům, jak jí zabránit. Později už záleží jen na rodině, jak bude diskuse na toto téma pokračovat. Ať už jsou důvody jakékoliv, mluvit s chlapci o sexu je také velmi důležité.

 

Jak se zachovat, když ... ?

Často se stává, že se děvče ve školce zmíní o své „pipince“ a paní učitelka vynadá rodičům, protože se sama styděla na otázku odpovědět před ostatními dětmi.

Co dělat, když bychom o těchto tématech chtěli správně informovat? Jak a kdy máme mluvit se svými dětmi o sexu? Následující seznam vám může pomoci. Je důležité si ale uvědomit, že sexuální výchova závisí i na dětech samotných a na tom, kolik mají sourozenců. U starších sourozenců je obvyklé, že tato témata začnou s těmi menšími probírat dříve, než se o to pokusí rodiče.

Ať uděláme cokoliv, vždycky je důležité mluvit o těchto věcech postupně a používat slova, kterým děti rozumějí.

 

3–5 let

  • Nechte děvčata koupat se společně s chlapci. Nemluvte o studu a stydění. Pokud poznamenají, že jsou rozdílní, prostě jim odpovězte, že je to přirozené a samozřejmé.

6–7 let

  • Můžete si číst knížky o lidském těle a zkoumat společně vaše vlastní. Od tohoto věku dětem také můžete říct, jak vznikají miminka, jak rostou v maminčině bříšku a jak se rodí.

8–10 let

  • Můžete použít rozdíl mezi dívkami a chlapci k vysvětlení jeho využití v lásce, zakládání rodiny, početí, porodu a výchovy dítěte.

9–12 let

  • Děvčata by se pomalu měla připravovat na menstruaci a všechno, co s ní přichází, včetně nákupu hygienických potřeb. Dnes existují vložky a tampony určené přímo teenagerům, jejich nákup může být další zkušeností pro matku s dcerou.

13–15 let

  • Je čas na podrobnou sexuální výchovu. Pokud o tom s dcerou nechceme mluvit my, můžeme pro ni a její kamarádky uspořádat dívčí party, kde pozvaný odborník, například gynekolog, zodpoví všechny jejich otázky (třeba i předem v e-mailu).

Postupné řešení věcí pomůže tomu, aby se proces stal přirozeným, a ne děsivým nebo tajemným. Je také velmi důležité, aby první setkání se sexualitou a se sexem proběhlo v bezpečném prostředí s pozitivním emocionálním pozadím. Pokud je „šukání“ jediným slovem, které dítě zná, může to mít dlouhotrvající následky na emoční stránku jeho milostného života.

Spolužáci a kamarádi jsou pro každé dítě ve škole velmi důležití. Rodiče by proto vždycky měli mluvit s učitelem o tom, kdy a jak budou sexualita, ochrana a hygiena během vyučování probírány. Pokud se na to vyučující necítí být připraven, mělo by se zvážit pozvání psychologa nebo jiného odborníka.

 

Rada odborníka

Matka, sledující sexuální vývoj své dcery, si uvědomila, že ona i pár jejích kamarádek dostane první měsíčky mnohem dříve, než očekávala. Probrala to s vyučující a společně se dohodli na postupu, jak připraví její dceru na přicházející menstruaci a hygienické změny, které s ní přijdou.

Váš Idelyn Expert

Tagy:
Život ženy
Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Na celém světě existuje jen jedno správné označení ženského pohlavního orgánu, a tím slovem je „vagina“, což je z latiny přejatý výraz označující pochvu. Vagina je lékařský pojem vážného tónu, nicméně všechna jeho synonyma zní buď infantilně, nebo dokonce vulgárně. Máme tendenci se tomuto slovu vyhýbat, ačkoli je to téma běžného života a zaslouží si, abychom o něm mluvili otevřeněji.

Čtěte více
Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Fakta a mýty o vaginálních infekcích

Mnoho z nás možná překvapí, že až dvě třetiny žen ve střední a východní Evropě se setkaly s vaginální infekcí alespoň jedenkrát za život, zatímco ve Spojených státech tomu tak je u 75 % žen. To vše potvrdily výsledky spotřebitelského výzkumu pro Idelyn Beliema®. Ještě více šokující ovšem je, že většina žen netuší nic o samotných příčinách vaginální infekce, ani o způsobu, jak se jí vyhnout, nehledě na mýty spojované s tímto tématem. Společně s naším gynekologem se proto pokusíme vyjasnit několik mýtů o vaginálních infekcích.

Čtěte více
Nebojte se mluvit!

Nebojte se mluvit!

Naše slovní zásoba je definována naším vztahem k vagině. Proč nemáme přijatelné označení pro vaginu? Náš odborník je toho názoru, že slovní zásoba je definována naším vztahem k vlastním genitáliím. 

Čtěte více