Ženy, znáte své tělo? Výlet do vulvalandu

Více než 3,5 milionu lidí vidělo video o vagině*. Nedávno jsem se však potkala s dospělou ženou, která nikdy neviděla, co se jí mezi nohama nachází, a teď konečně dostala šanci podívat se zblízka do vulvalandu. Šílené, že?

1.jpg

 

„Nejlepší přítel, nejúžasnější část mého těla“ – tak nazývají muži svůj penis. Věděli o něm všechno už od doby, kdy byli malými chlapci, a předpokládám, že ve vyspělém světě neexistuje muž, který by neznal svou vlastní velikost. Nezáleží, jestli jsou stavaři nebo univerzitními profesory, jestli žijí pod hranicí chudoby, nebo vydělávají miliony, jejich pták je pro ně centrem vesmíru. „Dvacet centimetrů, královská velikost,” prohlašují, pokud k tomu mají opodstatnění, zatímco z těch s méně než čtrnácti se většinou stanou fotbaloví chuligáni nebo násilníci.

Už jako malá jsem neustále přemýšlela, zda to měří pravítkem, nebo se spoléhají na hrubý odhad? Stačí se změřit na konci puberty, mezi 18 a 21 lety, nebo je nezbytné kontrolovat změny každou chvíli? Tak či tak, mužská sexualita je evidentní od začátku a mužský pohlavní orgán je symbolem pýchy, krásy a síly.

Ženy mají na druhé straně ke své vagině úplně jiný vztah. Jak můžete vidět ve výše zmíněném videu a také zažít, jestliže se ženami mluvíte trošku důvěrněji, mnoho žen ani necítí potřebu podívat se na své intimní partie. Jsou tam, fungují a to stačí. Není nutné vědět víc. Některé ženy jejich sametový poklad dokonce lehce znechucuje. Slavná hra a kniha Monology vaginy tuhle perspektivu také osvětluje. Většina žen prostě nemá vztah k oblasti mezi svýma nohama. Různé země mají bohatou historii zmrzačování ženských genitálií, západní svět nabízí plastickou operaci těm, které se svými pohlavními orgány nejsou spokojeny. Jedno je jasné, v pořádku to není. I když nemáte ponětí, jak by vaše vagina měla vypadat, my o tom jasnou představu máme.

Páni, vypadá mnohem nevinněji, než jsem si myslela...“ vyprskla jedna žena. „První chlap, se kterým jsem spala, mi řekl, že to je ta nejnechutnější věc, kterou kdy viděl...“ říká jiná slečna, která následně uznává, že to vlastně zas tak zlé není. „Teď se cítím mnohem lépe...“ dodává nakonec a já bych ji nejraději pevně objala. Americká gynekologická klinika Ženské terapeutické centrum dává dohromady reakce žen, které vidí své vybavení poprvé s pomocí speciálního zrcátka. Většina z nich je ohromena, jelikož se tak hluboko do sebe nikdy nepodívala.

Vagina samozřejmě není jen záhadné, neviditelné místo, ale občas může být pro ženy i něčím lehce děsivým. Umožňuje lidským bytostem to nejhlubší spojení a stává se samotnou cestou k životu. Je to první křižovatka, kterou přejdeme, když se narodíme na tento svět. Jak je možné, že o ní nemluvíme více? Proč pro ni nemáme více slov? Proč lépe neznáme její anatomii? Proč bereme všechny funkční nedostatky a nemoci spojené s vaginou jako tabu? Proč slouží její schopnost dosáhnout orgasmu jako měřítko mužské produktivity? Proč je ostuda, když se žena má k sexu moc, a proč je stejně tak nevhodné, když se k sexu nemá? Proč se tisíce žen, a co víc, dokonce i mužů, dohadují o důležitosti vaginálního porodu, jako kdyby to byla jediná cesta k pravému ženství?

Představte si, že stojíte před zrcadlem a víte, že je krásná. Určitým způsobem skutečně krásná je. Jen proto, že je naše. A je chtěná, toužená, milovaná a hýčkaná. Měly bychom začít tím, že ji budeme mít rády právě proto, že se jedná o bránu do našeho nejniternějšího já. Máme na tohle všechno vůli a odvahu?

Tagy:
Život ženy
Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Na celém světě existuje jen jedno správné označení ženského pohlavního orgánu, a tím slovem je „vagina“, což je z latiny přejatý výraz označující pochvu. Vagina je lékařský pojem vážného tónu, nicméně všechna jeho synonyma zní buď infantilně, nebo dokonce vulgárně. Máme tendenci se tomuto slovu vyhýbat, ačkoli je to téma běžného života a zaslouží si, abychom o něm mluvili otevřeněji.

Čtěte více
Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Fakta a mýty o vaginálních infekcích

Mnoho z nás možná překvapí, že až dvě třetiny žen ve střední a východní Evropě se setkaly s vaginální infekcí alespoň jedenkrát za život, zatímco ve Spojených státech tomu tak je u 75 % žen. To vše potvrdily výsledky spotřebitelského výzkumu pro Idelyn Beliema®. Ještě více šokující ovšem je, že většina žen netuší nic o samotných příčinách vaginální infekce, ani o způsobu, jak se jí vyhnout, nehledě na mýty spojované s tímto tématem. Společně s naším gynekologem se proto pokusíme vyjasnit několik mýtů o vaginálních infekcích.

Čtěte více
Nebojte se mluvit!

Nebojte se mluvit!

Naše slovní zásoba je definována naším vztahem k vagině. Proč nemáme přijatelné označení pro vaginu? Náš odborník je toho názoru, že slovní zásoba je definována naším vztahem k vlastním genitáliím. 

Čtěte více