Pár slov o vaginismu

Stále více žen si stěžuje na trápení s vaginismem, a to zejména dnes, kdy je tento jev (neschopnost mít pohlavní styk kvůli náhlému stažení poševního svalstva) relativně dobře znám. Co se ovšem skrývá na pozadí tohoto problému? Odborník Idelyn nabízí vysvětlení.

1.jpg

Odborníci dříve věřili, že příčina vaginismu spočívá v anatomické vadě, pravděpodobně v příliš úzké vagině či nadměrně velkém penisu. Proto se jako řešení nabízela dilatace, tedy rozšíření za pomoci nástrojů různých velikostí. Tyto nástroje jsou spíše podobné pomůckám ve tvaru penisu či vibrátorům, které se prodávají v moderních sexshopech.

Vaginismus je o neschopnosti dosáhnout proniknutí. Těsnost v oblasti vaginy je způsobena nedobrovolnými kontrakcemi svalů pánevního dna, které vaginu obklopují. Ženy s těžkým případem vaginismu nemohou být vyšetřeny ani gynekologem, jelikož lékař není schopen zasunout jediný prst. Většina žen pociťuje silnou bolest dokonce před samotným pokusem o hluboké proniknutí.

 

Jaké jsou příčiny vaginismu?

  • Negativní sexuální zážitek z dětství (například cizí muž odhalil své přirození či se dospělý muž pokoušel navázat intimnější kontakt, než bylo vhodné).

  • Dětské hry, které byly spojené s pokusy o strkání předmětů do vaginy.

  • Mladý chlapec či dospělý muž sexuálně obtěžoval dívku (6–10leté děti jsou schopny znásilnit dívku i bez ejakulace!).

  • Žena má dětinskou osobnost.

  • Žena se bojí bolesti.

  • Žena se obává zejména bolesti spjaté s genitáliemi (Viděla či slyšela sexuální styk jako dítě, pravděpodobně svých rodičů, slyšela příběh bolestivého porodu či sexu. Děti totiž vnímají sex jako agresivní akt).

  • Někdo se snažil ženu znásilnit, nebo i uspěl, a během tohoto aktu mohlo dojít k poškození vaginy (to se může stát dokonce i s partnerem, do kterého je žena zamilovaná).

  • Příčinou může být i náhlý psychický blok, který se u dospělé ženy dostaví, což je spjato s negativní emocí.

 

Většina těchto žen potřebuje v první řadě emoční podporu. Pokud žena dokáže problém vnímat s nadhledem, další krok spočívá ve schopnosti zvyknout si na zasouvání jednoho prstu či na vyšetření od lékaře – ne ovšem nástroji, ale s jemnou pomocí partnera, pomalými a jemnými masážemi. To vyžaduje hodně trpělivosti. Partnery to totiž může přestat bavit. V mnoha případech pacienti vyhledají odbornou pomoc pouze ve chvíli, kdy si přejí miminko, a až tehdy se lékař poprvé dozví o neschopnosti sexuálního aktu. Existuje totiž mnoho manželství, která sex neprovozují.

Abychom vše shrnuli, tyto problémy často vycházejí z psychiky ženy a jejího přístupu k vlastnímu tělu, k vlastní vagině. To je další důvod, proč je tak důležité přijmout svoji vaginu a pečovat o ni. Dokáže-li to žena, bude schopna vést zdravý sexuální život.

 

Rada odborníka

Čtěte naše články spojené s tímto problémem.

Jaké jsou zážitky naší blogerky, která prošla bolestí vaginismu? Podívejte se na její příběh.

Váš Idelyn Expert

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Na celém světě existuje jen jedno správné označení ženského pohlavního orgánu, a tím slovem je „vagina“, což je z latiny přejatý výraz označující pochvu. Vagina je lékařský pojem vážného tónu, nicméně všechna jeho synonyma zní buď infantilně, nebo dokonce vulgárně. Máme tendenci se tomuto slovu vyhýbat, ačkoli je to téma běžného života a zaslouží si, abychom o něm mluvili otevřeněji.

Čtěte více
Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Fakta a mýty o vaginálních infekcích

Mnoho z nás možná překvapí, že až dvě třetiny žen ve střední a východní Evropě se setkaly s vaginální infekcí alespoň jedenkrát za život, zatímco ve Spojených státech tomu tak je u 75 % žen. To vše potvrdily výsledky spotřebitelského výzkumu pro Idelyn Beliema®. Ještě více šokující ovšem je, že většina žen netuší nic o samotných příčinách vaginální infekce, ani o způsobu, jak se jí vyhnout, nehledě na mýty spojované s tímto tématem. Společně s naším gynekologem se proto pokusíme vyjasnit několik mýtů o vaginálních infekcích.

Čtěte více
Nebojte se mluvit!

Nebojte se mluvit!

Naše slovní zásoba je definována naším vztahem k vagině. Proč nemáme přijatelné označení pro vaginu? Náš odborník je toho názoru, že slovní zásoba je definována naším vztahem k vlastním genitáliím. 

Čtěte více