Milujte se a vaše tělo se vám odvděčí

Mějte se rády, váš život to pozitivně ovlivní! Mnoho z nás pravděpodobně tuto radu už slyšelo. Přesto si mnohdy neuvědomujeme, že sebedůvěra náš život nejenom změní, ale také ho prodlouží.

1.jpg

 

To se obzvlášť týká žen, které jsou vychovány v přesvědčení, že jejich tělo, a jejich vagina především, je něčím, za co se mají stydět. Věří, že není vhodné mluvit o vagině, pokud je vše v pořádku, natož pokud se objeví problémy.

Není překvapující, že mnoho žen raději v tichosti trpí, než aby navštívily gynekologa. Některé z nich se obávají mluvit o svých symptomech s neznámým člověkem, jiné se zdráhají svléknout a další si zase nepřejí odpovídat na nepříjemné dotazy. Podle lékařů je právě toto ta nejhorší věc, kterou samy sobě můžeme udělat.

Důkladná gynekologická prohlídka se doporučuje jednou ročně, i když se cítíte naprosto zdravé. Existuje mnoho chorob, které se žádnými příznaky nevyznačují, a pokud máte strach navštívit doktora, váš stav to může jedině zhoršit,“ vysvětluje gynekolog, proč je nanejvýš důležité pravidelně docházet na kontroly.

Samozřejmě i odborníci vědí, že mnoho žen se prohlídkám vyhýbá, jelikož se stydí za své tělo a vaginu.

Jsme tu, abychom léčili, ne soudili. Složili jsme přísahu starat se o pacienty a pomoci jim v nemoci. Nemůžeme je soudit, nicméně abychom našli ten správný lék, je opravdu podstatné obeznámit se se symptomy a zjistit, kdy se objevily poprvé,“ dodává lékař.

To vše znamená, že lékaři mohou pomoci pouze tehdy, pokud ženy mluví o svých problémech otevřeně. Aby bylo možné tohoto docílit, je třeba, aby ženy své tělo dobře znaly a nestyděly se za něj. Můžeme sice žít ve 21. století, ale i tak si mnoho žen stále myslí, že vagina je něco, za co by se měly stydět.

Měl jsem pacientku, se kterou bylo skutečně těžké spolupracovat. Cítila se totiž tak trapně, že byla stěží schopna mluvit o svých problémech. Po vstupní prohlídce nedorazila pro výsledky. O několik týdnů později požádala o urgentní schůzku, jelikož se její příznaky rapidně zhoršily. Na druhou stranu jsou zde pacientky, které své tělo mají rády, jsou pyšné na svoji ženskost a hovoří bez zábran, ty docházejí do mé ordinace mnohem častěji. Nejenže mi usnadňují práci, ale mohou si tak i zachránit život.

 

Rada odborníka

Nestyďte se za své tělo a buďte sebevědomá i ve chvíli, kdy se objeví nepříjemnosti. Pokud totiž zvítězí zbytečný stud, ubližuje to nejenom naší duši, ale i našemu tělu.

Váš Idelyn Expert

Tagy:
Život ženy
Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Na celém světě existuje jen jedno správné označení ženského pohlavního orgánu, a tím slovem je „vagina“, což je z latiny přejatý výraz označující pochvu. Vagina je lékařský pojem vážného tónu, nicméně všechna jeho synonyma zní buď infantilně, nebo dokonce vulgárně. Máme tendenci se tomuto slovu vyhýbat, ačkoli je to téma běžného života a zaslouží si, abychom o něm mluvili otevřeněji.

Čtěte více
Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Fakta a mýty o vaginálních infekcích

Mnoho z nás možná překvapí, že až dvě třetiny žen ve střední a východní Evropě se setkaly s vaginální infekcí alespoň jedenkrát za život, zatímco ve Spojených státech tomu tak je u 75 % žen. To vše potvrdily výsledky spotřebitelského výzkumu pro Idelyn Beliema®. Ještě více šokující ovšem je, že většina žen netuší nic o samotných příčinách vaginální infekce, ani o způsobu, jak se jí vyhnout, nehledě na mýty spojované s tímto tématem. Společně s naším gynekologem se proto pokusíme vyjasnit několik mýtů o vaginálních infekcích.

Čtěte více
Nebojte se mluvit!

Nebojte se mluvit!

Naše slovní zásoba je definována naším vztahem k vagině. Proč nemáme přijatelné označení pro vaginu? Náš odborník je toho názoru, že slovní zásoba je definována naším vztahem k vlastním genitáliím. 

Čtěte více