Myslíte si, že víte o vaginálních infekcích vše? Zamyslete se znovu!

Fakta a mýty o vaginálních infekcích

Mnoho z nás možná překvapí, že až dvě třetiny žen ve střední a východní Evropě se setkaly s vaginální infekcí alespoň jedenkrát za život, zatímco ve Spojených státech tomu tak je u 75 % žen. To vše potvrdily výsledky spotřebitelského výzkumu pro Idelyn Beliema®. Ještě více šokující ovšem je, že většina žen netuší nic o samotných příčinách vaginální infekce, ani o způsobu, jak se jí vyhnout, nehledě na mýty spojované s tímto tématem. Společně s naším gynekologem se proto pokusíme vyjasnit několik mýtů o vaginálních infekcích.

2.jpg

 

Vaginální výtok je jasnou známkou infekce

Ne nutně. Ačkoli mnoho lidí si myslí, že vaginální výtok je nejčastějším symptomem infekcí, není to pravda. Vagina ženy obvykle produkuje výtok, který se může během běžného menstruačního cyklu lišit množstvím i konzistencí. Takže pokud ho máte, nepanikařte. 
Obavy z vaginální infekce jsou na místě, až když se barva, konzistence či zápach výtoku změní a objeví se svědění nebo podráždění.

 

Znám své tělo a poznám, co se s ním děje

Ne vždy je jednoduché přesný problém rozpoznat, a to zejména u vaginálních infekcí. Příznaky kvasinkové a bakteriální infekce jsou si totiž velmi podobné, a proto je obtížné rozeznat, o jaký typ infekce se jedná. Ačkoliv kvasinkové infekce obvykle způsobují větší svědění, nemyslete si, že jste pouze na základě tohoto odhalila svůj problém. Někteří zkušení gynekologové vám budou schopni říci, co za vašimi problémy stojí i bez testů, nicméně i oni udělají výtěr z děložního čípku a vzorek zašlou do laboratoře, aby si byli jistí na 100 %. Takže pokud chcete skutečně vědět, co má na svědomí nepříjemné příznaky, které pociťujete, navštivte lékaře.

 

Výplachy pochvy pomáhají

Jedním z mýtů je, že vaginální výplachy pomáhají v prevenci proti infekcím. Pravdou naopak zůstává, že většina lékařů včetně amerického kolegia porodníků a gynekologů tuto praktiku nedoporučuje. I přesto si dle výzkumu 20 – 40 % Američanek výplachy pravidelně dělá.

Ve zdravé vagině fungují dobré i tzv. „špatné“ bakterie v harmonii, a zajišťují tak přirozenou hodnotu pH. Vaginální výplach může narušit toto přirozené soužití a kyselost zdravé vaginy, a může tak dojít k rozmnožení kvasinek, které jsou ve vaginálním prostředí přítomny. Výplachy tak namísto prevence mohou ve skutečnosti podnítit rozvoj kvasinkových onemocnění. Narušení přirozené rovnováhy může vést také k přemnožení nežádoucích bakterií a následné bakteriální infekci. Během bakteriální infekce není výplach vhodný už vůbec.  Může totiž nežádoucí bakterie přenést až k děloze, a způsobit tak ještě větší škodu.

 

Na intimní hygienu stačí mýdlo

Bylo by to ideální, ale není tomu tak. Ve skutečnosti ženy, které na svoji vaginu používají běžné sprchové gely a mýdla, zvyšují riziko onemocnění kvasinkovými a bakteriálními infekcemi. V těle ženy jsou totiž přítomné dobré i tzv. „špatné“ bakterie, které v intimních partiích napomáhají k udržení správné hladiny pH. Běžná mýdla a sprchové gely mohou ale snadno změnit kyselost vaginálního prostředí, což vyhovuje kvasinkám a bakteriím, které následně způsobí nežádoucí infekci.  Ženy by proto měly používat výrobky určené výhradně k hygieně intimních partií.  Pokud se u vás vaginální infekce čas od času vyskytne, ujistěte se, že je složení vybraného intimního prostředku vhodné pro ochranu nejen z hlediska hygieny, ale i jako prevence vaginálních infekcí. Pokud budete potřebovat, nebojte se poradit s lékárníky.

 

Vaginální infekci můžeme dostat i  během sexu

Možná nejdůležitější informací o bakteriálních a kvasinkových infekcí je, že se velmi zřídka přenášejí pohlavním stykem. Kvasinkové infekce zpravidla nejsou sexem přenášeny, a ani nepatří mezi sexuálně přenosné choroby. Ve skutečnosti jsou běžnou a normální součástí života ženy. Ve výjimečných případech mohou být infekce rozšířeny, pokud se pár během styku nechrání, ale riziko je nízké. V tělech nás všech jsou kvasinky přítomné, ať už sex máme, či ne, a existuje mnoho důvodů, proč se mohou kvasinky přemnožit, nicméně sex není jedním z nich.

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Pět příběhů o vagině, které si my ženy nikdy neříkáme

Na celém světě existuje jen jedno správné označení ženského pohlavního orgánu, a tím slovem je „vagina“, což je z latiny přejatý výraz označující pochvu. Vagina je lékařský pojem vážného tónu, nicméně všechna jeho synonyma zní buď infantilně, nebo dokonce vulgárně. Máme tendenci se tomuto slovu vyhýbat, ačkoli je to téma běžného života a zaslouží si, abychom o něm mluvili otevřeněji.

Čtěte více
Nebojte se mluvit!

Nebojte se mluvit!

Naše slovní zásoba je definována naším vztahem k vagině. Proč nemáme přijatelné označení pro vaginu? Náš odborník je toho názoru, že slovní zásoba je definována naším vztahem k vlastním genitáliím. 

Čtěte více
Pár slov o vaginismu

Pár slov o vaginismu

Stále více žen si stěžuje na trápení s vaginismem, a to zejména dnes, kdy je tento jev (neschopnost mít pohlavní styk kvůli náhlému stažení poševního svalstva) relativně dobře znám. Co se ovšem skrývá na pozadí tohoto problému? Odborník Idelyn nabízí vysvětlení.

Čtěte více